Een boek over wereldvrede
De Amsterdamse schrijfster Erica Pierik vertelt in Een boek over wereldvrede over het inspirerende gedachtengoed van de bevlogen wereldverbeteraar Engbert Breuker.

In zijn jonge jaren begon Engbert als bankier; in zijn latere leven staat hij aan het roer van allerlei maatschappelijk vernieuwende organisaties. Door de kennis en ervaringen die hij in zijn veelbewogen carrière heeft opgedaan, is Engbert er vast van overtuigd geraakt dat wereldvrede mogelijk is. Hij wil zijn overtuiging niet alleen gestalte geven in advieswerk voor bedrijven en overheden, ook in zijn woonplaats − het Groningse dorp Den Andel − probeert hij zijn idealen door middel van lokale initiatieven te verwezenlijken.

Wanneer Erica de opdracht van Engbert aanneemt om over zijn plannen voor wereldvrede een boek te schrijven is zij aanvankelijk sceptisch over het idee, maar gaandeweg kan zij hier steeds meer een persoonlijke invulling aan geven. Uiteindelijk weet zij meesterlijk te beschrijven dat − hoe moeilijk het soms ook is − vrede nergens anders kan worden gevonden dan in jezelf. Een boek over wereldvrede is het eerlijke en openhartige verhaal van twee mensen die hun verlangen naar een betere wereld op heel verschillende manieren tot uitdrukking brengen. In hun werk, maar vooral ook in hun persoonlijke leven.

Een boek over wereldvrede is het debuut van Erica Pierik (1975). Erica studeerde onder andere kunstgeschiedenis en religiestudies in Nijmegen en Amsterdam en werkt als freelance tekstschrijver. Erica woont en werkt in Amsterdam.BESTEL NU OP BOL.COM


Erica Pierik
Nederlandstalig
196 pagina's
ISBN 9789079735112
Eerste druk september 2019Uit het nawoord van Een boek over wereldvrede


Toen ik Een boek over wereldvrede voor het eerst las bleek het voor mij een echte page-turner te zijn. Ik las het in een keer uit. Dat is misschien ook niet zo gek, omdat het boek ogenschijnlijk voor een groot deel over mezelf gaat. Ogenschijnlijk, want Erica schrijft in feite niet over mij, ze schrijft vooral over een beweging. Ze schrijft over een maatschappelijke verandering waar zij ook zelf deel van uitmaakt. (...) Wij mij enorm inspireert bij het lezen van Een boek over wereldvrede is dat het laat zien dat wereldvrede niet zomaar een wild idee is. Het is een idee dat werkt, en onze recente geschiedenis is daar het levende bewijs van. Verbeteringen hoeven niet in een keer perfect te zijn. Het idee is juist dat iedere kleine stap een effect heeft op latere stappen. Ieder stap kan het spreekwoordelijke effect teweeg brengen van een dominosteentje dat een eindeloze reeks andere steentjes doet bewegen. Precies op die manier is er al generaties lang een maatschappelijke beweging tot ontwikkeling gekomen die inmiddels niet meer te stoppen is. Wie wil vandaag de dag niet meer duurzaam zijn? Wie wil niet meer in vrijheid leven? Wie wil anderen nog in de kou laten staan? (...) Diep in mijn hart hoop ik dat wereldvrede een brede maatschappelijke beweging wordt die de wereld op een positieve manier ingrijpend en blijvend zal veranderen. Het boek van Erica draagt hier in mijn ogen zeker aan bij.


Engbert Breuker
Juni 2019

BESTEL NU OP BOL.COM